HaHo / Sportovní blog / Vysokohorský trénink ve Flagstaffu

Vysokohorský trénink ve Flagstaffu

Objevila jsem kouzlo vysokohorského tréninku ve Flagstaffu. Tohle místo si prostě zamilujete.

Hana Homolkováprofile.png

Hana Homolková

10 min

Moje boty jsou z toulavého telete a cestování ke mně patří. Ráda objevuji nová místa a sžívám se s místní kulturou. Pokud mám jet na vysokohorské soustředění s cílem pořádně potrénovat, volím spíše autisticky osvědčená místa, kde už mám všechno zmapované a mohu se plně soustředit na trénink, který mě čeká.

Musím se přiznat, že jsem se narodila pod šťastnou hvězdou, což mi otevřelo dveře k úžasné příležitosti - vydat se za oceán a navštívit jedno z legendárních tréninkových center pro vytrvalostní sportovce. Představa americké krajiny, ideálního ovzduší, tréninku ve vysokých horách a na rozlehlých cestách, byla naprosto dokonalá.

Představuji Vám jedno z nejkrásnějších a nejžádanějších míst pro běžecké nadšence z celého světa.

Flagstaff

je město v Arizoně, které je obklopené krásnou přírodou a nachází se v nadmořské výšce přibližně 2130 metrů, což z něho dělá jedno z nejvýše položených měst ve Spojených státech amerických. Já jsem navštívila Flagstaff v podzimních měsících, které jsou ideální pro běhání. Teploty tady postupně klesají z letních 25-30°C na příjemných 15-20°C. Dny jsou opravdu slunečné bez jediného mráčku! Může za to poloha, ve které se nachází. Je to oblast s kontinentálním suchým podnebím, což znamená, že je zde málo srážek, vzduch je čistý a suchý. Tento typ klimatu je spojen s mnoha slunečnými dny během roku, takže ideální pro trénink!

První dojmy?

Když jsem přijela do tohoto malebného městečka, hned jsem se zamilovala. Přísun energie byl takřka stoprocentní. Ráno vás oknem probudí sluneční paprsek a vy prostě musíte jít ven, i když ranní teplota je kolem bodu mrazu. Místo toho, aby vás zima takřka pohřbila, nakopne vás do celého dne a cítíte se neporazitelní.

Pocit únavy jsem na tomto místě vnímala úplně jinak. A co když náhodou přišla? Měla jsem kolem sebe překvapivě dobrý přísun kofeinu. Sepsala jsem vám moje hlavní tipy na kavárny, které jsem po důkladném mystery shoppingu vyselektovala. Musím říct, že dělají jakože fakt moc dobrý kafe.

Kam na kafe?

1. Firecreek Coffee Company Flagstaff

Tady jsou absolutně fajn lidi. Stalo se to takovou mojí každodení rutinou a snažení začlenit se do místní komunity 😄. Myslím, že se mi to i povedlo.

Firecreek Coffee Company Flagstaff

2. Singel Speed Coffee Roasters

Nečekala jsem že tady bude taková “pecka” ohledně výběrové kávy. Káva a sport jde prostě dohromady. Tahle kavárna spolupracuje s prodejnou běžecké speciálky Run Flagstaff a stala se tak meetingpointem pro sobotní výběhy běžeckých skupin. Rozhodně ochutnejte jejich cookies. Je americky gigantická, překvapivě méně sladká, ale snad nejlepší, jakou jsem kdy jedla - a to jsem hodně velký gurmán. (Může jim snad konkurovat jen matcha sušenka z The Black Cup v Novém Městě na Morvě 😄).

Singel Speed Coffee Roasters

Kde trénovat?

Flagstaff je protkaný řadou trailů a stezek, které využívají opravdu všichni. Můžete si obout boty a hned vyběhnout. Během chvilky se napojíte na nějakou z městských stezek, která je vhodná na kratší tréninky a pohodové klusy.

1. Buffalo park

Tahle běžecká paráda se nachází ve výšce přibližně 2155 metrů nad mořem. Různorodost terénu jako jsou kopce, roviny a stezky jsou ideální pro různý typ tréninku. Pro aklimatizační fázi tady můžete volně běhat, chodit, joggovat a bude vás to bavit! Jak začnete s intenzitou, můžete využít rovinatou trasu dlouhou 4,2 km, která je mezi běžci hodně oblíbená, takže tam rozhodně nebudete kroužit sami.

Mapa Bizoní Oázy

2. Lesní cesty

Přidávám mapu s fakt perfektním okruhem v lese, dlouhá široká cesta v lesním prostředí. (Nechala jsem se inspirovat běžkyní Molly Seidel, která trasu využívá ke svému long runu).

Trasa ala Molly Seidel

3. Stadion

Atletický stadion? Jasně, je tu! Byla jsem se zde podívat, ale většinu tréninku jsem odběhala v Buffalo parku. Můžete se přidat i na společné tréninky, které probíhají každé úterý pro běžce různé výkonnosti. Určitě doporučuji se přidat alespoň na odpolední výklus a běžecky se socializovat.

4. Posilovna

Je nedílná součást mého běžeckého tréniku. Po vytrvalostní náloži si to chce udržet sílu, trochu se zkompenzovat a taky hormonálně srovnat.

Nonstop otevřená posilovna New Roots Fitness Co. nabízí pár kotoučů, osu a celkově slušné vybavení, které je pro správný silový trénink třeba. Je to tady fakt moc fajn. Taková typická smradlavá crossfiterská posilovna, kde se všichni cítí silní 😄.

Krutá posilka

A co jídlo, neumřu hlady?

Po kvalitním tréninku je samozřejmě důležitá strava a regenerace. Dobré jídlo je tu na každém kroku. Je to cenově trochu náročnější, ale asi si na oběd/večeři nezajdete každý den. Pár tipů, kam si určitě zajít:

1. Pizzicleta

Místní mi řekl, že to je nejlepší pizza ne jenom ve Flagstaffu, ale v celé Arizoně… a měl pravdu! Tak dobrou pizzu jsem jedla naposledy v Italii. Stůl u kterého sedíte, je vlastně pro všechny. Je to takové komunitní místo, takže i když jdete na pizzu sami, tak si tam najdete určitě někoho, kdo si s Váma popovídá o tom, jak je Flagstaff užasnej. Pro mě místo na míru. 😄 Jako dezert nebo potréninkovku na doplnění glykogenu rozhodně doporučuju gelato, které je famózní a rozhodně vás velikost kopečku neurazí.

Nejlepší pizza v ARIZONĚ

2. Atria

Moderní americká restaurace,která by u nás mohla mít Michelinskou hvězdu. Takové chuťové kombinace, servis a celkový dojem jsem už dlouho nezažila. Bylo to naprosto fantastický. Dala bych si tam z menu úplně všechno a to jsem hodně vybíravá.

Gastrozážitek

Nákupy na svoje kulinářské snažení jsem dělala hlavně ve Whole Foods Marketu, kde mají snad úplně všechno a ve vysoké kvalitě. Nakoupíte zde i suplementy, které se v naší zemi jen těžko shání.

Co dělám, když neběhám.

1. Sedona

Pro dlouhé chvíle a vypadnutí ze stereotypního běhání můžete podniknout řadu dalších aktivit. Já jsem se vydala na prozkoumání nedaleké Sedony, která je opravdu krásným koutem Arizony. Sedona je ideálním místem, pokud hledáte klid, spojení s přírodou nebo s vaší vnitřní energií. Vzheledem k tomu, že ani GPS tu nefunguje, budete naprosto odstřižení od okolního světa. Zde můžete chillovat a nechat se unášet čarovným kouzlem červených skal, tak dlouho, jak vás to bude jen bavit, nebo dokud nedostanete hlad.

2. Grand Canyon

Rozhodně by neměla chybět ani návštěva Grand Canyonu, který je považován za jeden z nejúžasnějších geologických útvarů na světě. Věděla jsem, že je to díra, ale ža až taková? Tvoří ho různé vrstvy hornin, které odkrývají historii země. Atmosféra je tam nepopsatelná.

Co bych řekla závěrem?

Flagstaff je nádherné místo, které se mi vrylo do paměti. Těžko říct, jestli bych tam dokázala žít. Místní obyvatelé to mají opravdu těžké. S atraktivitou města rostou ceny bydlení, infrastruktura a celkové náklady na život. Extrémní klimatické podmínky, kdy zima je drsná a studená, dokáží s náladou určitě pěkně zacvičit. Přesto vím, že se tam podívám znovu!

Fotky si prohlédni zde